wyszukiwanie zaawansowane
» Jak się robi czarny czosnek?

Kontakt

  • JULEKO Bogumiła Krzycka
    ul. Piaskowa 58
    05-075 Warszawa - Wesoła

    NIP: 529-16-64-574
  • E-mail:biuro@juleko.pl
  • Telefon694 978 128
  • Godziny działania sklepucodziennie 9.00 - 17.00, w soboty 10.00 - 14.00

Jak się robi czarny czosnek?

JAK SIĘ ROBI CZARNY CZOSNEK?

                                

Koreańska kultura, jakże dobrze znana z coraz bardziej popularnego w Polsce kimchi, udoskonaliła sztukę fermentacji, wznosząc jej produkty na inny, nowy poziom. Nic dziwnego, że proces wytwarzania pochodzi właśnie z Korei. Pomimo tego, to właśnie Japończycy szybko przejęli pomysł na fermentowanie czosnku, w znacznym stopniu rozpowszechniając go – nie tylko na terenie swojego kraju, ale na całym świecie, wznosząc go do rangi produktu z górnej półki. W Europie czarny czosnek znany jest od kilkunastu lat. Wiodącym producentem jest Hiszpania, której czosnek ma najlepsza wilgotność i najlepiej przechodzi ten proces.

Pomysł to klucz do sukcesu - fermentacja

Czarny czosnek powstaje w ściśle określonych warunkach, które zapewnia odpowiednia temperatura i wilgotność przez kilkadziesiąt dni. Proces ten nazywa się fermentacją, dojrzewaniem, a jeśli ktoś woli „starzeniem”. Proces jest w 100 procentach naturalny, z tego też powodu jest czasochłonny, zajmuje bowiem ok 6-12 tygodni – niestety niemożliwy do wykonania w warunkach domowych.Po tym czasie, przez kolejne 45 dni czosnek „odpoczywa” ulegając naturalnej oksydacji. Długotrwały proces i zachodzące w ząbkach czosnku reakcje enzymatyczne sprawiają, że traci on  typowy dla siebie drażniący zapach i smak, jednocześnie poprawiając przyswajalność substancji aktywnych.

Proces fermentacji nie jest typowy, ponieważ nie zachodzi pod wpływem działalności mikroorganizmów, a jedynie przy pomocy enzymów i pozostałych naturalnych reakcji biochemicznych zachodzących w trakcie dojrzewania. Czosnek zyskuje czarny kolor w wyniku powstawania melanoidyny z cukrów. Pod koniec pełnego procesu przybiera czarno – granatową barwę,o miękkiej i bardzo delikatnej konsystencji, podobnej do topionego serka.
Ponadto proces fermentacji czosnku wpływa na wzrost przyswajalności substancji odżywczych i lepsze działanie antyoksydacyjne – zawiera większe stężenie przeciwutleniaczy niż świeży czosnek za sprawą dużej zawartości s-allilocysteiny, znanej z szerokich właściwości zdrowotnych i leczniczych.

Lekkostrawny czy ciężkostrawny - jak to z nim jest?

Czarny czosnek za sprawą fermentacji staje się łagodny dla przewodu pokarmowego – nie podrażnia go, dzięki czemu ulega skuteczniejszemu trawieniu, jednym słowem jest lekkostrawny. Nie podrażnia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, nie obciąża także nerek.

                                                   
 

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl